From necessity to blissful delight...

... BECAUSE TO EAT IS HUMAN. TO TREAT ONESELF IS DIVINE

O - O - O - O - O

Cookbooks/magazines

Dozens of cookbooks and hundreds of food magazines adorn my bookcases; you can always find one sitting purposefully on my coffee or bedside table...

I am the happy owner of more or less 80 cookbooks, in french as well as in english. Here is the complete (I think) list, by categories and in alphabetical order. Cookbooks that I used at least 3 times for different recipes are highlighted in green, and books that make me crazy (good crazy, as in so excited I would cook half the recipes right away) are in orange.


COOKBOOKS FROM QUEBEC

Curieux Bégin Sur la route  -  Christian Bégin
Cuisiner avec les aliments contre le cancer  -  Richard Béliveau Ph. D. et Denis Gingras, Ph.D.
Qu'est-ce qu'on mange? (le vert forêt)  -  Les Cercles des Fermières du Québec
Papilles et molécules  -  François Chartier
Les saisons de Claudine / Coups de coeur  -  Novem édition
Coup de Pouce Collection culinaire en 8 volumes
Le livre de Noël  -  des éditeurs du magazine Coup de Pouce
Les menus midi - Louise Desaulniers et Louise Lambert-Lagacé
Entre cuisine et bambini  -  Stefano Faita
Entre cuisine et quincaillerie  -  Stefano Faita
Chasseurs d'épices  -  Ethné et Philippe de Vienne
À la di Stasio  -  Josée di Stasio 
Pasta et cetera à la di Stasio  -  Josée di Stasio          
Les petits fruits du Québec  -  Éva Larouche
Ma cuisine weekend  -  Ricardo Larrivée
Parce qu'on a tous de la visite  -  Ricardo Larrivée
Cuisinez avec Maria Loggia  -  Maria Loggia
La bible des soupes  -  Marie-Claude Morin
Pinardises  -  Daniel Pinard
Encore des Pinardises  -  Daniel Pinard
Bistro  -  Jean-François Plante
Les Producteurs toqués de l’Île d’Orléans
La soupe est servie! Vol. 1 Est du Québec  -  Laurent Saget, chef
Fiches cuisine Bon Appétit  -  Claudette et Marie-Josée Taillefer
La bonne cuisine au Québec  -  Mado Tremblay


COOKBOOKS IN FRENCH

La cuisine de l'excellence  -  Henri Bernard
Paysages gourmands de France  -  Culinaria Konemann
Les délices de la mer  -  Judith Ferguson
Buffets recettes conseils  -  Jean-Claude Godon
Noël et jours de fête  -  Malcom Hillier
Salades  -  Jennifer Joyce
Les plaisirs du Slowfood  -  Corby Kummer
Cuisine saveur et vie active  -  Annabel Langbein
Nouvelle cuisine légère  -  Anne Lindsay
Les fines herbes  - Jill Norman 
La cuisine de Jamie Oliver  -  Jamie Oliver
Jean Paré célèbre Noël  -  Jean Paré
Les meilleures recettes à la mijoteuse  -  Donna-Marie Pye
Barbecue  -  Steven Raichlen
Ripailles  -  Stéphane Reynaud


INTERNATIONAL CUISINE

La cuisine méditerranéenne en toute simplicité  -  Byron Ayanoglu & Algis Kemezys
Les tables d'Italie d'Aoste à Palerme  -  Culinaria Konemann
300 recettes traditionnelles cuisine grecque  -  Éditions GrecoCard
Cuisine sans frontières - INDE  -  Gründ
La friteuse pour les nuls  -  Tom Lacalamita
Le tour du monde de la cuisine - ESPAGNE  -  Beverly Leblanc
Les 200 meilleures recettes au wok  -  Les éditions Manise
Les 200 meilleures recettes de pâtes  -  Les éditions Manise
Produits et saveurs d'Italie  -  Les éditions Manise
Pasta  -  Maraboutchef
Tajines, couscous et autres douceurs marocaines  -  Maraboutchef
Easy Tapas  -  Parragon
Easy Currys  -  Parragon
Cuisine en images - Les pâtes  -  Éditions Phidal
La cuisine italienne rustique  -  Katherine Sloan
Le tour du monde de la cuisine - GRÈCE  -  Susanna Tee
Cuisine internationale - un savoureux tout du monde en 8 volumes  -  Les éditions Transcript
Le tour du monde de la cuisine - THAILANDE  -  Judy Williams
Encyclopédie gourmande - Italie   -  H.F. Ullmann



VEGETARIAN CUISINE

La nouvelle cuisine végétarienne  -  Byron Ayanoglu
The Higher Taste - A Guide to Gourmet Vegetarian Cooking and a Karma-Free Diet  -  The Baktivedanta Book Trust
Vegetarian Bible - From the Earth to the Table  -  Nicola Graimes and Fiona Biggs
Recettes simplement végétariennes  -  Moïra O'Reilly
La cuisine végétarienne  -  Parragon
La cuisine végétarienne par excellence - Le livre complet de cuisine  -  Les rédacteurs du Vegetarian Times



COOKBOOKS IN ENGLISH

Byron's New Homecooking  -  Byron Ayanoglu
Food Matters  -  Mark Bittman
Cuisine for all Seasons  -  Mark Bloomquist, Editor
Authentic Mexican Recipes  -  Booksmith 
Chili Madness  -  Jane Butel
The Art of Good Food - Pasta Sauces  -  Jon Higgins
Southwest Olé - A Collection of Recipes  -  Barbara C. Jones
Indian Cooking - The Food and the Lifestyle  -  Beverly Leblan
A Passion for Tapas  -  Love Food   
Ice Cream & Sorbets  -  Jill Norman
Jamie Magazine Recipe Yearbook  -  Jamie Oliver
Sri Owen's Indonesian Food  
David Rocco’s Dolce Vita
The Silver Palate Cookbook  - Julee Rosso & Sheila Lukins
Chipotle - Smoky hot recipes for all occasions  -  Leda Scheintaub
The Wholefood Cookbook  -  Treasure Press
Clean Food  -  Terry Walters
Wine & Food - A New Look at Flavor  -  Joshua Wesson, chez Williams-Sonoma
Eating by Color for Maximum Health  -  chez Williams-Sonoma


OTHERS

Les aliments contre le cancer  -  Richard Béliveau Ph. D. et Denis Gingras, Ph.D.
Dictionnaire encyclopédique des aliments  -  Solange Monette
Traité élémentaire de cuisine  -  Hervé This
_____________________________________________________

Regarding food magazines, it would be much too long to try to list each one separately. Here are the main titles that I purchase now and then, some of them religiously, others sparingly :

Ricardo
Coup de Pouce Cuisine
Le guide Cuisine
Les Saisons de Claudine
Bon Appétit
Martha Stewart Living
Canadian Living
Food & Wine
Delicious
Cooking Light
Gourmet
LCBO
... and dozens of Christmas season cooking magazines about appetizers, cookies, holiday receptions and so on...